SUPERPRZEPIS

Ciasto z bananami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto z bananami Więcej zdjęć (5)

Ciasto z bananami to taka inna wersja ciasta kopiec kreta. Ciasto zrobiłam w prostokątnej foremce. Masę zrobiłam z serków homogenizowanych i śmietanki a spód posmarowałam dżemem.

Składniki:

Ciasto z bananami

ciasto

  • 250 g maki pszennej
  • 125 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 125 ml wody

masa

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3-4 banany
  • 3-4 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z bananami
Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej, jedynie śmietanka musi być schłodzona.

Przygotować ciasto. Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Podgrzać aby składniki się rozpuściły i masę wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żołtek dodać wystudzoną zawartość rondelka i całość zmiksować. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki 28x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Następnie z ciasta ściąć nierówny wierzch pozostawiając równy spód. Ścięte ciasto pokruszyć. Spód posmarować dżemem wiśniowym i odstawić do lodówki.

Przygotować masę.

Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozuścić dokładnie żelatynę odstawić do wystudzenia. Śmietanke ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać serki homogenizowane. Całość dobrze wymieszać a nastepnie połączyć z żelatyną. Ok 1/3 masy wyłożyć na schłodzone ciasto posmarowane dżemem, ładnie rozsmarować. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa lekko stężała.

Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Przekrojone panany użłozyc na cieście. Przykryć resztą masy. Ponownie wstawic do lodówki aby masa lekko stężała. Gdy masa zrobi sie juz lekko sztywna posypac pokruszonym ciastem i lekko docinąc aby okruchy przykleiły sie do masy. Ponowie wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Ciasto z bananami
Przygotować ciasto. Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Podgrzać aby składniki się rozpuściły i masę wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żołtek dodać wystudzoną zawartość rondelka i całość zmiksować. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki 28x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Ciasto z bananami
Z ciasta ściąć nierówny wierzch pozostawiając równy spód. Ścięte ciasto pokruszyć. Spód posmarować dżemem wiśniowym i odstawić do lodówki.
Ciasto z bananami
Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozuścić dokładnie żelatynę odstawić do wystudzenia.
Ciasto z bananami
Śmietanke ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać serki homogenizowane. Całość dobrze wymieszać a nastepnie połączyć z żelatyną.