madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Jamajka - ciasto z bananami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny kakaowy biszkopt, przełożony kremem śmietanowym, galaretką z bananami udekorowany czekoladą startą na tarce.

Jamajka - ciasto z bananami

Składniki:

Jamajka - ciasto z bananami

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Warstwa z owocami

Krem

Poncz

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Jamajka - ciasto z bananami

Biszkopt

Jamajka - ciasto z bananami
Ciasto pieczemy przez 45 minut w 150 stopniach

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Kiedy uzyskamy sztywna pianę cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku a następnie wodę. Wyłączamy mikser i najlepiej ręką mieszamy na przemian ciasto z mąką pszenną i olejem.

Ciasto wlewamy na blaszkę o wymiarach 25/40 cm. Wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozastawiamy aby wystygło.

Poncz

Jamajka - ciasto z bananami
Ponczem skrapiamy obie części ciasta biszkoptowego

Wystudzone ciasto biszkoptowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i mieszamy z sokiem cytrynowym. Tak przygotowanym ponczem skrapiamy obie części ciasta.

Owoce

Jamajka - ciasto z bananami
Obrane i pokrojone banany układamy na cieście

Jedną część biszkopta układamy na blasze i smarujemy ja dżemem z czarnej porzeczki. Banany obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż, a następnie nacieramy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Galaretka

Jamajka - ciasto z bananami
Tężejące galaretki wlewamy na ciasto z owocami

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i pozostawiamy aby wystygły. Kiedy zaczną tężec wlewamy je na ciasto przykrywając banany. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężały.

Żelatyna

Jamajka - ciasto z bananami
Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu

Żelatynę namaczamy w mleku i kiedy napęcznieje rozpuszczamy na małym ogniu.

Krem

Jamajka - ciasto z bananami
ubitą śmietanę mieszamy z serkiem mascarpone

Śmietanę ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na samym końcu mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.

ETAP 7:

Jamajka - ciasto z bananami
Drugi blat smarujemy resztą kremu

Na stężałej galaretce układamy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą kremu

ETAP 8:

Jamajka - ciasto z bananami
Wierzch posypujemy startą czekoladą

Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło i stężało, dopiero wtedy kroimy.