Sposób przygotowania:
Jamajka - ciasto z bananamiBiszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Kiedy uzyskamy sztywna pianę cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku a następnie wodę. Wyłączamy mikser i najlepiej ręką mieszamy na przemian ciasto z mąką pszenną i olejem.
Ciasto wlewamy na blaszkę o wymiarach 25/40 cm. Wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozastawiamy aby wystygło.
Poncz
Wystudzone ciasto biszkoptowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i mieszamy z sokiem cytrynowym. Tak przygotowanym ponczem skrapiamy obie części ciasta.
Owoce
Jedną część biszkopta układamy na blasze i smarujemy ja dżemem z czarnej porzeczki. Banany obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż, a następnie nacieramy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Galaretka
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i pozostawiamy aby wystygły. Kiedy zaczną tężec wlewamy je na ciasto przykrywając banany. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężały.
Żelatyna
Żelatynę namaczamy w mleku i kiedy napęcznieje rozpuszczamy na małym ogniu.
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na samym końcu mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
ETAP 7:
Na stężałej galaretce układamy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą kremu
ETAP 8:
Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło i stężało, dopiero wtedy kroimy.