Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Ciasto z masą z budyniu i galaretki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, pyszne i naprawdę tanie ciasto, które zawsze jest hitem każdej imprezy, ale i nie tylko. Smacznego!

Ciasto z masą z budyniu i galaretki

Składniki:

Ciasto z masą z budyniu i galaretki

Biszkopt 24 x 24 cm:

Masa:

  • 3,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe (bez cukru, standardowe po 40 g)
  • 2 galaretki (u mnie malinowe)

Opcjonalnie:

  • polewa czekoladowa
  • ew. krem np. czekoladowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą z budyniu i galaretki
Upiec biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę - pod koniec dodając cukier. Następnie należy stopniowo dodać żółtka. Na końcu powoli wmieszać mąkę uprzednio przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do foremki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.

 Masa: 

Proszek budyniowy rozmieszać w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i połączyć z wymieszanymi budyniami. Wszystko razem mieszając zagotować, aby powstała aksamitna konsystencja. Później powoli wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie powstały gródki. Masę odstawić na kilka minut, aby odrobinę przestygła.

Całość:

Masę budyniowo-galaretkową przelać na upieczony biszkopt i wyrównać. Wierzch można opcjonalnie posmarować polewą. Wszystko razem jak ostygnie należy schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie zastygła.