SUPERPRZEPIS

Kakaowe ciasto z kremem

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Kakaowe ciasto z kremem Więcej zdjęć (6)

Ciasto kakaowe bez jajek z kremem o smaku adwokata jest bardzo smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

Kakaowe ciasto z kremem

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 szkl maślanki
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szkl konfitury z aronii
  • Krem:
  • 3 szkl mleka
  • 200 ml likieru adwokat
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag masła
  • biszkopty

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z kremem
Do miski wlać maślankę, dodać cukier waniliowy, cukier kryształ, oliwę, mąkę, konfiturę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zmiksować.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec do suchego patyczka około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem:Do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, budyń waniliowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem z wanilią.

Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować.

Dodać masło, wymieszać i wyłożyć na zimne ciasto. Na wierzchu ułożyć biszkopty, ostudzić. 
Kakaowe ciasto z kremem
Do maślanki dodać konfiturę z aronii lub dżem.
Kakaowe ciasto z kremem
Połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować.
Kakaowe ciasto z kremem
Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika.
Kakaowe ciasto z kremem
Na upieczone ciasto wyłożyć przygotowany krem.
Kakaowe ciasto z kremem
Ułożyć biszkopty lub inaczej ozdobić, schłodzić.