Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z kremem i biszkoptami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto z kremem, makowo-kokosową wkładką i biszkoptami oblane polewą czekoladową to rarytas dla podniebienia.

Ciasto z kremem i biszkoptami  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto z kremem i biszkoptami

 

  • Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Biszkopt makowy
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6-7 łyżek adwokata
  • Dodatkowe składniki
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 czekolada gorzka
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat do smaku
  • Poncz
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i biszkoptami

ETAP 1:

Biszkopt jasny
Białka ze szczyptą soli ubić dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania do ubitej piany dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Biszkopt makowo-kokosowy
Jajka ubić tak samo jak na biszkopt jasny. Delikatnie wymieszać z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Przelać na blaszkę o takiej samej wielkości jak biszkopt jasny i upiec w nagrzanym piekarniku.

Krem
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło z margaryną ucierać dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej i adwokata.

Polewa
Masło z wodą, cukrem i kakao włożyć do garnka, podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.

Upieczone, zimne biszkopty skropić ponczem. Jasny biszkopt posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem makowym, wyłożyć pozostały krem, ułożyć biszkopty i oblać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Ciaso z kremem i biszkoptami
4 białka z cukrem ubić na pianę, dodawać stopniowo po 1 żółtku
Ciaso z kremem i biszkoptami
Wymieszać z mąką, wylać na blaszkę i upiec jasny biszkopt.
Ciaso z kremem i biszkoptami
Pozostałe jajka ubić tak samo jak poprzednie.
Ciaso z kremem i biszkoptami
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, mak i wiórki kokosowe.
Ciaso z kremem i biszkoptami
Wylać na blaszkę o takiej samej wielkości co biały biszkopt i upiec.
Ciaso z kremem i biszkoptami
Całe jajka z cukrem waniliowym ubić na parze, ostudzić.