Sposób przygotowania:
Ciasto z maślanką bez tłuszczuPrzygotowanie masy
Do miski dać cukier, cukier waniliowy i jajka to wszystko zmiksować.
Po zmiksowaniu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlać maślankę i to wszystko wymieszać.
Przygotować blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.
Na placek dodać owoce np jabłka w ćwiartki, maliny lub inne owoce. Później robimy kruszonkę i posypujemy ciasto
Przygotowanie kruszonki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i dodajemy pół kostki margaryny Kasi lub masło.
Palcami rozcieramy masło lub margarynę Kasię z mąką, cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie kruszonka.
Kruszonkę wysypujemy na ciasto .Pieczemy w piekarniku na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni pieczemy ok. 45 minut.