Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciasto z maślanką bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do ciasta można dać różne owoce. Ciasto jest bardzo smaczne i nie zajmuje dużo czasu .Jest bardzo delikatne.

Ciasto z maślanką bez tłuszczu

Składniki:

Ciasto z maślanką bez tłuszczu

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka ,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • owoce

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 kostki margaryny Kasi lub masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3,5 łyżeczki cukru pudru,
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z maślanką bez tłuszczu

Przygotowanie masy

Do miski dać cukier, cukier waniliowy i jajka to wszystko zmiksować.

Po zmiksowaniu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlać maślankę i to wszystko wymieszać.

Przygotować blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.

Na placek dodać owoce np jabłka w ćwiartki, maliny lub inne owoce. Później robimy kruszonkę i posypujemy ciasto

Przygotowanie kruszonki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i dodajemy pół kostki margaryny Kasi lub masło.

Palcami rozcieramy masło lub margarynę Kasię z mąką, cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie kruszonka.

Kruszonkę wysypujemy na ciasto .Pieczemy w piekarniku na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni pieczemy ok. 45 minut.