SUPERPRZEPIS

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Bardzo proste i szybkie ciasto na maślance. Można je zrobić z ulubionymi owocami, z kruszonką lub bez, w formie okrągłej, prostokątnej i kwadratowej. Zawsze się udaje.

Składniki:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

kruszonka

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką
Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączyć rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawić.

Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką.

Przygotować ciasto. W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół. Posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka. 
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką
W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre.
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką
Do miski przełożyć masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączyć rozcierając w palcach.
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki,
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką
Ciasto posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C