SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z ananasem i orzechami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drożdżówki z ananasem i orzechami

Drożdżówki z migdałową kruszonką i ananasami to pyszne śniadanie lub kolacja. Pieczone orzechy dodają im niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

Drożdżówki z ananasem i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • 1 szkl mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki maku
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Pozostałe dodatki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 puszka pokrojonych ananasów

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z ananasem i orzechami

ETAP 1:

Drożdżówki z ananasem i orzechami
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki

Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki letniego mleka z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać pozostałe letnie mleko, żółtka, cukier i mąkę, wymieszaną z solą. Wyrabiać około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.

ETAP 2:

Drożdżówki z ananasem i orzechami
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o dowolnej wielkości

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wyciąć krążki.

ETAP 3:

Drożdżówki z ananasem i orzechami
Z mąki, masła, maku, cukru i aromatu zrobić kruszonkę

Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski i palcami rozcierać tak by powstała kruszonka.

ETAP 4:

Drożdżówki z ananasem i orzechami
Wyrośnięte krążki posmarować roztrzepanym jajkiem

Krążki ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Dnem szklanki zrobić zagłębienie, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.

ETAP 5:

Drożdżówki z ananasem i orzechami
Ananasy osączyć i ułożyć porcje na przygotowanych krążkach ciasta

Włożyć porcję osączonych z syropu ananasów.

ETAP 6:

Drożdżówki z ananasem i orzechami

Po wierzchu posypać kruszonką i posiekanym orzechami.

ETAP 7:

Drożdżówki z ananasem i orzechami

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.