Sposób przygotowania:
Drożdżówki z ananasem i orzechamiETAP 1:
Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki letniego mleka z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać pozostałe letnie mleko, żółtka, cukier i mąkę, wymieszaną z solą. Wyrabiać około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wyciąć krążki.
ETAP 3:
Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski i palcami rozcierać tak by powstała kruszonka.
ETAP 4:
Krążki ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Dnem szklanki zrobić zagłębienie, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
ETAP 5:
Włożyć porcję osączonych z syropu ananasów.
ETAP 6:
Po wierzchu posypać kruszonką i posiekanym orzechami.
ETAP 7:
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
SylaUla
cherry