WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szybkie ciasto z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie ciasto kakaowe ze zmielonymi orzechami i dżemem oblane czekoladą. Piecze się je ok. 3 minuty, ciasto rozpływa się w ustach.

Szybkie ciasto z orzechami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie ciasto z orzechami

 

  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki kakao gorzkiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka dżemu czereśniowego
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z orzechami

ETAP 1:

W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, kakao, cukier zwykły i cukier waniliowy. W drugiej misce roztrzepać jajko. dodać do niego mleko i olej i wymieszać do połączenia składników.

Składniki mokre przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta wmieszać dżem.

Ciasto przełożyć do małej foremki silikonowej o wymiarach ok. 5x16cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do mikrofali i piec ok. 3,5 min. na mocy 700 W.

Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Czekoladę roztopić z masłem i polać ciasto. Schłodzić w lodówce i pokroić na kawałki.

Szybkie ciasto z orzechami
Wystudzone ciasto oblane mleczną czekoladą
Szybkie ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami po upieczeniu wyjęte z foremki
Szybkie ciasto z orzechami
Rozrobione ciasto przelane do silikonowej foremki
Szybkie ciasto z orzechami
Zmielone orzechy dosypane do mąki tortowej