SUPERPRZEPIS

Ciasto z gruszkami i borówkami

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto z gruszkami i borówkami Więcej zdjęć (4)

Dziś na deser poleca się pyszny kruchy gruszkowiec z borówkami. Ciasto idealne na każdą okazję.
Można dać same gruszki ale ja wzbogaciłam jego smak dodając borówki.
Ciasto proste w przygotowaniu a jakie smaczne.

Składniki:

Ciasto z gruszkami i borówkami

 

  • CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g smalcu
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szk cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA BUDYNIOWA :
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1,2 l mleka

 

  • OWOCE :
  • 1 kg gruszek
  • 1,5 szk borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami i borówkami
Składniki ciasta połączyć ze sobą najlepiej w misie robota z nożami do siekania.

Potem ciasto podzielić na dwie części ale jedna ma być większa a druga mniejsza.

Tą większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie blaszkę schować do lodówki do schłodzenia ciasta.

Resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.

Ugotować budyń i lekko schłodzić ( ma być jeszcze ciepły podczas wykładania na owoce ).

Kiedy ciasto jest już wystarczająco schłodzone rozłożyć na nim przygotowane gruszki i borówki a potem wyłożyć ciepły jeszcze budyń.

Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.

Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto z gruszkami i borówkami
dno blaszki wylepić ciastem i wstawić blachę do lodówki
Ciasto z gruszkami i borówkami
na schłodzone ciasto wyłożyć gruszki i borówki
Ciasto z gruszkami i borówkami
na owocach rozłożyć ciepły budyń i resztę ciasta