Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Makowiec na 18 sposobów

Makowiec japoński z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowiec japoński z pianką- ciasto doskonałe na każdą okazję. Idealny deser do kawy lub herbaty. Polecam!!!

Makowiec japoński z pianką

Składniki:

Makowiec japoński z pianką

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa makowa

  • 200 g maku mielonego,
  • 150 g masła,
  • 6 jajek,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ kg jabłek,

Pianka

  • 4 białka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego,

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński z pianką
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm.

2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszam. Masę wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Pianka: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz kisiel. Ubijam. Pianę wykładam na podpieczone ciasto i piekę jeszcze przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.