Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami i migdałową kruszonką
Mleko wlewamy do rondelka wsypujemy 2 łyzeczki cukru ,podgrzewamy aby było ciepłe,nastepnie wkruszamy drozdże i posypujemy 2 łyzkami mąki pszennej.Zostawiamy rozczyn aż drozdże się "ruszą "
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy szczyptę soli ,cukier wbijamy całe jajka i wlewamy lekko ciepłą rozpuszczoną wczesniej margarynę ,następnie dodajemy rozczyn i ręką zagniatamy ciasto.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny .
Po upływie tego czasu wykładamy na standardową blachę do ciast wyłożoną pergaminem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem,nakłuwamy ciasto lekko widelcem i układamy umyte wyszypułkowane i przekrojone na połówki truskawki.
Zostawiamy ciasto w spokoju na 15 minut aby podrosło.
Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatamy palcami ciasto i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy na piekarnika i pieczemy 30 minut w temp 180*. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy szczyptę soli ,cukier wbijamy całe jajka i wlewamy lekko ciepłą rozpuszczoną wczesniej margarynę ,następnie dodajemy rozczyn i ręką zagniatamy ciasto.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny .
Po upływie tego czasu wykładamy na standardową blachę do ciast wyłożoną pergaminem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem,nakłuwamy ciasto lekko widelcem i układamy umyte wyszypułkowane i przekrojone na połówki truskawki.
Zostawiamy ciasto w spokoju na 15 minut aby podrosło.
Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatamy palcami ciasto i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy na piekarnika i pieczemy 30 minut w temp 180*. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.