2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto z owocami i migdałową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sezon na truskawki trwa te pyszne owoce kuszą aby przygotować jakiś smakołyk..:)

Ciasto z owocami i migdałową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z owocami i migdałową kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z owocami i migdałową kruszonką
Mleko wlewamy do rondelka wsypujemy 2 łyzeczki cukru ,podgrzewamy aby było ciepłe,nastepnie wkruszamy drozdże i posypujemy 2 łyzkami mąki pszennej.Zostawiamy rozczyn aż drozdże się "ruszą "

Do wysokiej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy szczyptę soli ,cukier wbijamy całe jajka i wlewamy lekko ciepłą rozpuszczoną wczesniej margarynę ,następnie dodajemy rozczyn i ręką zagniatamy ciasto.

Zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny .

Po upływie tego czasu wykładamy na standardową blachę do ciast wyłożoną pergaminem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem,nakłuwamy ciasto lekko widelcem i układamy umyte wyszypułkowane i przekrojone na połówki truskawki.

Zostawiamy ciasto w spokoju na 15 minut aby podrosło.



Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatamy palcami ciasto i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy na piekarnika i pieczemy 30 minut w temp 180*. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto z owocami i migdałową kruszonką
na samym początku szykujemy rozczyn z drożdży
Ciasto z owocami i migdałową kruszonką
mąkę mieszamy z płynną margaryną jajkami zagniatamy ciasto z zaczynem
Ciasto z owocami i migdałową kruszonką
nastepnie robimy kruszonkę na wierzch ciasta
Ciasto z owocami i migdałową kruszonką
na gotowe ciasto układamy truskawki posypujemy kruszonką i pieczemy