patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Placuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i szybkie placuszki z cukini są zamiennikiem tradycyjnych placków ziemniaczanych. Podaję je z jogurtem naturalnym.

Placuszki z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii
Cukinię nie odbieram tylko mylę i trę na dużych oczkach. Cukinię solę i czekam ok 10 min aż cukinia puści wodę.

Następnie dodaję jaka, mąkę oraz przyprawy. Cebulę drobno siekam i na rozgrzanym oleju lekko przesmażam. Dodaję do masy. Ząbek czosnku przyciskami przez pralkę. Dodaję do masy. Koper drobno sięgam i dodaję do masy. Całość doprawiamy.

Dokładnie mieszam że sobą.

Na rozgrzaną patelnię wylewa olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nabiera porcję ciasta i smażę placki. Placki po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odłączyć z nadmiaru oleju.

Placki podaję z jogurtem naturalnym lub domowym sosem czosnkowym.
Placuszki z cukini
Cukinię trę a grubych oczkach że skórą.

Tagi:

dania placki