WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza na cieście z patelni. Szybka, chrupiąca i smaczna.

Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami

 

  • 159 g mąki
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 20 dag szynki
  • żółty ser
  • kilka suszonych pomidorów w oleju

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami
Wodę zagotowujemy i lekko przestudzamy. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę z oliwek. Stopniowo dolewamy gorącą wodę, mieszając łyżką. Następnie rękami wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je podsypując mąką na wielkość naszej patelni. Suchą patelnię rozgrzewamy i wkładamy na nią ciasto. Podsmażamy z obu stron po kilka minut. Na gotowym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzchu układamy kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy kilka minut, tylko aż ser się rozpuści.
Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami
Rozwałkowane casto podsmażamy na rumiano z dwóch stron.
Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami
Na gotowym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy.
Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami
Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w paski.
Pizza z patelni z szynką, kukurydzą i pomidorami
Pizzę zapiekamy w piekarniuku tylko kilka minut.