gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Twarogowy chlebek z patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny chlebek-ciasto z patelni, pomimo trudu przewrócenia go na drugą stronę warto poświęcić chwilkę i zrobić taki wspaniały chlebek

Twarogowy chlebek z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Twarogowy chlebek z patelni

 

  • 150g twarogu,
  • 3 łyżki mleka,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 jajko,
  • 300g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka otręb owsianych,
  • 1 łyżka otręb gryczanych,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka soli płaska,

 

Sposób przygotowania:

Twarogowy chlebek z patelni
Twaróg miksujemy z jajkiem i cukrem. Nastepnie dodajemy dodajemy mleko i olej, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do ciasta wraz z solą. Zagniatamy. Dodajmey resztę składników i wgniatamy w ciasto. wałkujemy kółko taką samą wielkość jak mamy patelnię (u mnie28 cm.) Wykładamy na rozgrzaną patelnię, na patelnię lejemy 1łyżkę oleju. Smażymy pod przykryciem na malutkim ogniu ok 15 minut. Przewracamy i znów smażymy ok 15 minut. ( ja smarowałam pokrywkę olejem obracałam patelnię i placek był na pokrywce,następnie brałam 2 pokrywkę także wysmarowaną olejem i powtórzyłam sytuację teraz chlebek był na 2 przykrywce, przykrywałam patelnią i obróciłam, chlebek znajdował się na patelni odpowiednią stroną) Smacznego ;)
Twarogowy chlebek z patelni
Dodajemy do twarogu jajko i cukier miksujemy.
Twarogowy chlebek z patelni
Dodajmey olej i mleko i również miksujemy.
Twarogowy chlebek z patelni
dodajemy resztę sladników i dokłądnie zagniatamy.
Twarogowy chlebek z patelni
smażymy na małym ogniu 15 mint przewracamy i również smażymy 15 minut.