Sposób przygotowania:
Ciasto z polewą śmietanową
Mąkę wymieszać nożem cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 min. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Połówki śliwek przeciąć wzdłuż na pół. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki. Piec przez 10 min na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do temp. 225° C. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu. Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 min.