blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Ciasto z polewą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Ciasto z polewą śmietanową

Składniki:

Ciasto z polewą śmietanową

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z polewą śmietanową
Mąkę wymieszać nożem cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 min. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Połówki śliwek przeciąć wzdłuż na pół. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki. Piec przez 10 min na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do temp. 225° C. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu. Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 min.

Tagi:

śliwki