Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

ciasto z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Margarynę stopić z wodą i dodać pozostałe składniki z ubitym białkiem na końcu (z wyjatkiem powidła).Upiec ciasto przełożone powidłami.

ciasto z powidłami

Składniki:

ciasto z powidłami

 

  • 25 dkg margaryny lub masła ;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 4 jaja;
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek wody.

Sposób przygotowania:

ciasto z powidłami
Margarynę stopić z wodą. Po ostygnięciu dodawać miksując równocześnie 4 żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Nakońcu ubić pianę i dodać ją do ciasta już tylko delikatnie mieszając. Podpiec 1/2 ciast ok 10 min (temp. ok 180 stopni) Ma byc niezrumienione. Posmarować powidłem i wylać drugą część ciasta. Piec 40 minut.