SUPERPRZEPIS

Ciasto z rabarbarem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Kochani pyszne ciasto upiekłam mianowicie z rabarbarem . Lekko kwaskowe mało co wyczuwalna nuta. Jednak fajnie się je i nie można narzekać , bo faktycznie sezon się zaczął i smakołyki też .

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 250 gram mąki pszennej
  • cztery jaja
  • 200 g masła
  • 100 gram ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kruszonki:

I najważniejsze:

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie kruszonki:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego ksylitol i mieszamy dalej do połączenia. Dodajemy mąkę i mieszamy, tak powstaje kruszonka.

Wykonanie ciasta:

Do misy wbiłam jaja , dodałam ksylitol i zmiksowałam na puch. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do zmiksowanych jaj, wymieszałam. Na końcu dodałam rozpuszczone ostudzone masło. Zmiksowałam na małych obrotach. Przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obieramy ze skórki , kroimy w kostkę i zasypujemy ksylitolem. Na wierzch położyłam rabarbar ( wcześniej posypałam go zmielonym ksylitolem). Posypałam kruszonką. Wstawiłam do pieca wcześniej nagrzanego. Piekłam w 170 stopniach godzinkę.

Ciasto z rabarbarem
Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy do niego ksylitol i mieszamy dalej do połączenia. Dodajemy mąkę i mieszamy , tak powstaje kruszonka .
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar obieramy ze skórki , kroimy w kostkę i zasypujemy ksylitolem .
Ciasto z rabarbarem
Zmiksowane składniki przekładam do formy wyłozonej papierem do pieczenia
Ciasto z rabarbarem
Na wierzch położyłam rabarbar ( wcześniej posypałam go zmielonym ksylitolem).
Ciasto z rabarbarem
Posypałam kruszonką. Wstawiłam do pieca wcześniej nagrzanego. Piekłam w 170 stopniach godzinkę