Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, szczyptę soli oraz cukier i cukier waniliowy, dodajemy zimne masło i siekamy całość nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy na 3 równe kule i wkładamy do zamrażarki na minimum godzinę. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Marcepan kroimy w paski. Formę o wymiarach 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Można go delikatnie posmarować masłem. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i 2 kule ścieramy na spód na tarce na grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy, wykładamy na nie marcepan. Na marcepanie kładziemy rabarbar. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego :)
zbysiowa
cherry