Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i pianą
Spód: Mąkę łączę z cukrem pudrem i posiekanym zimnym masłem. Zagniatam ciasto. Ciastem wylepiam dno blachy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piekę w 180ºC około 10-12 minut aż ciasto lekko się zrumieni.
Nadzienie: Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier i sól. Roztrzepuję żółtka ze śmietaną. Mokre składniki mieszam ze suchymi składnikami. Dokładnie miksuję. Do masy dodaję pokrojony w plasterki rabarbar, delikatnie mieszam całość i wylewam masę na podpieczony spód ciasta, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika na ok. 1 godzinę do temperatury 180ºC.
Piana: Białka ubijam ze szczyptą soli na pianę, stopniowo dodaję cukier. Pod koniec ubijania dodaję kisiel wiśniowy dzięki czemu piana będzie różowa. Sztywną pianę wykładam na upieczone ciasto, wyrównuję. Wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę jeszcze około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Smacznego:-)
Nadzienie: Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier i sól. Roztrzepuję żółtka ze śmietaną. Mokre składniki mieszam ze suchymi składnikami. Dokładnie miksuję. Do masy dodaję pokrojony w plasterki rabarbar, delikatnie mieszam całość i wylewam masę na podpieczony spód ciasta, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika na ok. 1 godzinę do temperatury 180ºC.
Piana: Białka ubijam ze szczyptą soli na pianę, stopniowo dodaję cukier. Pod koniec ubijania dodaję kisiel wiśniowy dzięki czemu piana będzie różowa. Sztywną pianę wykładam na upieczone ciasto, wyrównuję. Wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę jeszcze około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Smacznego:-)