mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z rabarbarem i pianą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, kremowe ciasto z kwaśnym rabarbarem i słodką bezą

Ciasto z rabarbarem i pianą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i pianą

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 ¾ szklanki maki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ kostki masła

 

  • Składniki na nadzienie:
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki maki
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki

 

  • Składniki na piana:
  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • kisiel wiśniowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i pianą
Spód: Mąkę łączę z cukrem pudrem i posiekanym zimnym masłem. Zagniatam ciasto. Ciastem wylepiam dno blachy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piekę w 180ºC około 10-12 minut aż ciasto lekko się zrumieni.

Nadzienie: Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier i sól. Roztrzepuję żółtka ze śmietaną. Mokre składniki mieszam ze suchymi składnikami. Dokładnie miksuję. Do masy dodaję pokrojony w plasterki rabarbar, delikatnie mieszam całość i wylewam masę na podpieczony spód ciasta, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika na ok. 1 godzinę do temperatury 180ºC.

Piana: Białka ubijam ze szczyptą soli na pianę, stopniowo dodaję cukier. Pod koniec ubijania dodaję kisiel wiśniowy dzięki czemu piana będzie różowa. Sztywną pianę wykładam na upieczone ciasto, wyrównuję. Wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę jeszcze około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.

Smacznego:-)
Ciasto z rabarbarem i pianą
W misce łączę mąkę, cukier puder i zimne masło
Ciasto z rabarbarem i pianą
W drugiej misce mieszam składniki na nadzienie
Ciasto z rabarbarem i pianą
Na koniec ubijam pianę z białek i cukru na sztywno

Tagi:

ciasto mak