Sposób przygotowania:
Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniemPrzygotowanie suchych składników
Do przygotowania ciasta wykorzystujemy dwie miski.
W pierwszej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Przygotowanie ciasta
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło oraz marchew. Na koniec do ciasta dodajemy suche składniki. Ciasto dokładnie mieszamy.
Pieczenie ciasta
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykorzystałam 4 foremki w kształcie misia o wysokości 14 cm.
Ciasto przelewamy do foremek, pieczemy ok. 25-30 minut.
Przygotowanie kremu czekoladowego
Ugotowany budyń studzimy, po czym miksujemy z miękkim masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą, kremową masę.
Krem czekoladowy przekładamy do szprycy z cienką końcówką.
Za pomocą szprycy w brzuszku misia, łapkach, uszkach i oczkach robimy małe dziurki, które delikatnie napełniamy kremem czekoladowym.
SylaUla