Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki, posypujemy cukrem i odstawiamy. Truskawki pozbawiamy szypułek kroimy w ćwiartki.
Mleko, masło i cukier wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru – lekko studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka i ubijamy je mikserem, rozkruszamy drożdże i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy masa się spieni dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( najlepiej drewnianą łyżką lub ręką ) tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto ma konsystencję dość luźną. Na blachę wyło9żoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.
Z rabarbaru wylewamy nadmiar soku i układamy go na cieście razem z pokrojonymi truskawkami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy je przy otwartych drzwiczkach ! przez 20 minut.
Po tym czasie zamykamy piekarnika pieczemy je jeszcze 30-45 minut. Upieczone ciasto wyciągamy piekarnika, zostawiamy do przestygnięcia a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem
Mleko, masło i cukier wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru – lekko studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka i ubijamy je mikserem, rozkruszamy drożdże i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy masa się spieni dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( najlepiej drewnianą łyżką lub ręką ) tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto ma konsystencję dość luźną. Na blachę wyło9żoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.
Z rabarbaru wylewamy nadmiar soku i układamy go na cieście razem z pokrojonymi truskawkami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy je przy otwartych drzwiczkach ! przez 20 minut.
Po tym czasie zamykamy piekarnika pieczemy je jeszcze 30-45 minut. Upieczone ciasto wyciągamy piekarnika, zostawiamy do przestygnięcia a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem
smokii
mocsłodkości