goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Ciasto z rabarbarem wg goyaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne, wilgotne ciasto z orzeźwiającym smakiem rabarbaru, coś wspaniałego!

Ciasto z rabarbarem wg goyaczek

Składniki:

Ciasto z rabarbarem wg goyaczek

 

  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • szklanka cukru kryształ
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 7 łodyg rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem wg goyaczek
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny dodajemy po jednym całym jajku cały czas ucierając. Wsypujemy część mąki i mieszamy łyżką, wlewamy część mleka, mieszamy i wsypujemy resztę mąki i mleka tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Rabarbar obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Ciasto przekładamy do blachy wyłożoną folią aluminiową i układamy na nim rabarbar lekko wciskając w ciasto. Pieczemy 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka