WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ucierane ciasto z truskawkami na oleju. Jest puszyste i wilgotne. Idealne na każdą okazję do kawy czy herbaty.

Ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej + ok. 1-2 łyżki do obtoczenia truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy do ciasta
  • truskawki świeże lub mrożone

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami

ETAP 1:

Składniki do tego ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do miski.

Wsypać cukier zwykły i cukier waniliowy i utrzeć na puszysty krem. Do utartych jajek wlać powoli olej i dalej miksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać a następnie wsypać partiami do ciasta. Na koniec wmieszać zapach do ciasta.

Ciasto przelać do kwadratowej foremki ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Zamrożone truskawki wrzucić do miseczki z mąką i obtoczyć w niej. Poutykać je w ciasto.

Ciasto piec do suchego patyczka w temp. ok. 170 stopni z termoobiegiem.

Ciasto z truskawkami
Wystudzone ciasto posypane cukrem pudrem.
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami po wyjęciu z piekarnika
Ciasto z truskawkami
Mrożone truskawki poutykane w surowe ciasto
Ciasto z truskawkami
Ciasto w trakcie ucierania mikserem po dodaniu mąki