BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik wiedeński

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj upiekłam dla mojej rodzinki sernik wiedeński. Sernik do popołudniowej kawy puszysty, lekki, bardzo smaczny po prostu rozpływał się w ustach. Szybko zniknął z talerza.

Sernik wiedeński Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik wiedeński

 

  • ser biały 1 kg,(wiaderko),
  • jajka 6 szt,
  • masło 4 łyżki,
  • cukier drobny 1,5 szkl, (można więcej),
  • cukier waniliowy,
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • szczypta soli,
  • Dodatkowo;
  • cukier puder lub polewa czekoladowa,

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy porcjami ser. Dodajemy budyń śmietankowy(proszek) z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną.

Całość przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Sernik wiedeński
Masło, cukier ,cukier waniliowy oraz żółtka ubijamy na puch
Sernik wiedeński
Do masy dodajemy porcjami ser 3 kronie mielony
Sernik wiedeński
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Sernik wiedeński
Pianę delikatnie łączymy z masą serową
Sernik wiedeński
Całość delikatnie mieszamy do połączenia
Sernik wiedeński
Masę przelwwamy do średniej wielkości blaszki
Sernik wiedeński
Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny