aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Serowy puszek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serowy puszek- serniczek na medal, można się taki pochwalić na niejednym przyjęciu polecam gorąco taki!

Serowy puszek

Składniki:

Serowy puszek

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • Wkładka serowa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

 

  • Masa Michałkowa:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 20 dag Michałków
  • 2 łyżki żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • Powidło

Sposób przygotowania:

Serowy puszek
Biszkopt jasny i ciemny:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Masa Michałkowa:

Śmietankę i cukierki które wcześniej możemy trochę rozdrobnić dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aby się rozpuściły ale nie zagotowały. Przecedzamy przez sitko i chłodzimy w lodówce. Wyciągamy i ubijamy na szybkich obrotach miksera do gęstości. Do śmietany dodajemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.

Wkładka serowa:

Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.

Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową.