Sposób przygotowania:
Serowy puszek
Biszkopt jasny i ciemny:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa Michałkowa:
Śmietankę i cukierki które wcześniej możemy trochę rozdrobnić dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aby się rozpuściły ale nie zagotowały. Przecedzamy przez sitko i chłodzimy w lodówce. Wyciągamy i ubijamy na szybkich obrotach miksera do gęstości. Do śmietany dodajemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.
Wkładka serowa:
Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.
Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa Michałkowa:
Śmietankę i cukierki które wcześniej możemy trochę rozdrobnić dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aby się rozpuściły ale nie zagotowały. Przecedzamy przez sitko i chłodzimy w lodówce. Wyciągamy i ubijamy na szybkich obrotach miksera do gęstości. Do śmietany dodajemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.
Wkładka serowa:
Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.
Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową.