aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Porzeczkowo- grysikowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Porzeczkowo- grysikowe ciasto- zjada się go w mig jest tak miękkie i pyszne że nikt mu się nie oprze polecam!

Porzeczkowo- grysikowe ciasto

Składniki:

Porzeczkowo- grysikowe ciasto

 

  • Ciasto kruche:
  • 45 dag margaryny
  • 90 dag mąki pszennej
  • 18 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3 łyżki śmietany
  • 8 jaj

 

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo- grysikowe ciasto
Ciasto kruche:

Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy trzy placki. Forma 25/36, 180 stopni do 20 minut.

Krem grysikowy:

Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z margaryną.

Polewa orzechowa:

Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

Przełożenie:

Ciasto- dżem-krem- ciasto- dżem- krem-ciasto- polewa orzechowa.