Sposób przygotowania:
Porzeczkowo- grysikowe ciasto
Ciasto kruche:
Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy trzy placki. Forma 25/36, 180 stopni do 20 minut.
Krem grysikowy:
Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z margaryną.
Polewa orzechowa:
Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
Przełożenie:
Ciasto- dżem-krem- ciasto- dżem- krem-ciasto- polewa orzechowa.
Z margaryny, mąki, cukru pudru, amoniaku, proszku do pieczenia, śmietany i jajek zagniatamy ciasto. Pieczemy trzy placki. Forma 25/36, 180 stopni do 20 minut.
Krem grysikowy:
Z mleka kaszy i cukru gotujemy krem około 35 minut aż do zgęstnienia, gdy zimny ucieramy z margaryną.
Polewa orzechowa:
Wszystkie składniki polewy smażymy na patelni przez 15 minut. Gotową polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
Przełożenie:
Ciasto- dżem-krem- ciasto- dżem- krem-ciasto- polewa orzechowa.