Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Brownies z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Prosty przepis na pyszny czekoladowy deser z dodatkiem masła orzechowego. Połączenie czekolady z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Brownies z masłem orzechowym

Składniki:

Brownies z masłem orzechowym

 

 

  • 250 g 70 % gorzkiej czekolady dobrej jakości

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

 

 

 

 

 

  • 1/3 szklanki masła orzechowego

 

  • 2 szklanki ciepłego mleka

 

Sposób przygotowania:

Brownies z masłem orzechowym
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej a następnie przelej do dużej miski. Dodaj masło, cukier i cukier brązowy i zmiksuj na gładką masę. Dodawaj jajka w odstępach mieszając dobrze ciasto za każdym razem. Dodaj ekstrakt waniliowy.

Wmieszaj delikatnie mąkę i dodaj szczyptę soli. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp kakao. Przełóż masę do formy. Piecz przez 20-25 minut. Sprawdzając ciasto drewnianym patyczkiem. Powinna na nim pozostać odrobina mokrego ciasta, ale wierzch powinien błyszczeć. Wyciągnij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Masło orzechowe, białą czekoladę i mleko zmiksuj ze sobą i przełóż na ciasto.

Przepis z Polsat Food Network.