Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 bita śmietana "Śnieżka"
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 40 dag truskawek
  • kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę na sztywno. Dodawać cukier nadal ubijając, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st przez ok. 20 min. Gotowy biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Bitą śmietanę "Śnieżkę" przygotować wg przepisu na opakowaniu. Do gotowej bitej śmietany wlać delikatnie tężejącą galaretkę i całość utrzeć. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Na biszkopt wyłożyć połowę bitej śmietany z galaretką i ułożyć na niej truskawki, a na nie wyłożyć resztę bitej śmietany z galaretką. Wierzch posypać kolorową posypką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!!!
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Tagi:

jajko jajka