Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Idealnie kruche ciasto, pysznie pachnące truskawki, słodkie bezowe obłoczki, to wszystko daje nam niezwykle pyszne połączenie. Kardamon nadaje ciastu niezwykłego smaku. Dodam, że ciasto smakuje bardzo gorące po upieczenia jak i zimne po wystudzeniu.

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

Beza:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami

Wykonanie ciasto:

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

Truskawki:

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami
Na ciasto układamy przygotowane truskawki.

Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.

Beza:

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami
Z podanych składniów ubijamy bezę na obłoczki.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.

Pieczenie i podanie:

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami
Następnie ciasto pieczemy do zrumienienia.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.