Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkamiWykonanie ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
Truskawki:
Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.
Pieczenie i podanie:
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.