lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort o smaku rumu i cytryny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini torcik na szybko tortownica 17 cm.

Tort o smaku rumu i cytryny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort o smaku rumu i cytryny

Składniki na biszkopt :

Dodatkowo:

  • krem to tortów rumowy 1 szt
  • mleko ( jest podane na opakowaniu)
  • czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji
  • czekolada rureczki do dekoracji
  • rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

  • sok z cytryny
  • 100 ml przegotowanej wody
  • cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort o smaku rumu i cytryny

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.

Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem. Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę. Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.

Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.

Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

Tort o smaku rumu i cytryny
Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .
Tort o smaku rumu i cytryny
Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę .
Tort o smaku rumu i cytryny
Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem .