migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Krucha szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Pyszne i lubiane ciasto czyli szarlotka. Tym razem wersja z budyniem. Nawet szybko się ją robi ale żeby ciasto ładnie się kroiło trzeba dobrze wystudzić i niestety nie da rady podjeść na ciepło.

Krucha szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka z budyniem

ciasto

nadzienie

  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka)
  • 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru)
  • 1 l mleka
  • 1 kg jabłek (6 średnich jabłek)

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z budyniem
Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno przygotowanej blaszki. Ciasto lekko docisnąć a następnie blaszkę wstawić do lodówki.

Przygotować budyń. Do garnka wlać 3/4 l mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić na chwilę i przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z lodówki wystawić foremkę z ciastem. Na cieście ułożyć pokrojone jabłka. Na jabłka wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z zamrażarki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto się ładnie przyrumieni, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Przed krojeniem dobrze wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Krucha szarlotka z budyniem
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem.
Krucha szarlotka z budyniem
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno przygotowanej blaszki. Ciasto lekko docisnąć a następnie blaszkę wstawić do lodówki.
Krucha szarlotka z budyniem
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z lodówki wystawić foremkę z ciastem. Na cieście ułożyć pokrojone jabłka.
Krucha szarlotka z budyniem