jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z truskawkami w bitej śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ulubione truskawki w śmietance

Ciasto z truskawkami w bitej śmietanie

Składniki:

Ciasto z truskawkami w bitej śmietanie

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 25 g rumu
  • 12 dag cukru pudru
  • NADZIENIE:
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 5 dag wytrawnej wiśniówki
  • 3 dag cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 szklanka bitej śmietanki kremowej

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami w bitej śmietanie
Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, wymieszać z cukrem, dodać rozmącone żółtko zmieszane z 1 łyżką zimnej wody i szybko zagnieść ciasto tworząc kulę. Ciasto zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny, aby ciasto wypoczeło. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto na dnie nakłuć gęsto widelcem, aby w czasie pieczenia nie wybrzuszyło się. Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach zmniejszyć trochę ogień. Truskawki opłukać, odsączyć na druszlaku, usunąć szypułki, włożyć do naczaynia, posypać cukrem, skropić wiśniówką i włożyć na 30 minut do lodówki. Ubić śmietankę, delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek. Truskawki razem z sokiem połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przestudzony placek. Najlepszy zaraz po zrobieniu.