Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami wg Marii
Na stolnicę wsypujemy mąkę , proszek, cukier, wbijamy żółtka, dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i szybko robimy ciasto. Ciasto następnie dzielimy na 2 części:40% - jedna i 60% druga, wkładamy do woreczków foliowych , wkładamy do zamrażarki na 4 godziny. Białka ubijamy z cukrem i budyniem. Truskawki opłukujemy ,obieramy szypułki i odstawiamy na durszlak. Formę o wymiarach 22cm x 20cm , smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy ścieramy zmrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 10 minut i podpiekamy w temperaturze 200 stopni. Ciasto studzimy, kładziemy ubitą pianę, następnie układamy truskawki,pokrojone na ćwiartki a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta.Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.