kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Ciasto z węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

szybkie i smaczne, zawsze się udaje...

Ciasto z węgierkami

Składniki:

Ciasto z węgierkami

 

  • Śliwki węgierki 25 dag
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • cukier cynamonowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z węgierkami
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. W między czasie rozpuścić masło, lekko przestudzić. Dodawać na przemian z mąką i dalej ucierać. Ciasto wylać do formy (mała tortownica) wysmarowanej masłem i posypaną tartą bułką, Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu, na wierzchu posypać cukrem cynamonowym. Piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem.