mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto z wiórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne nietypowe ciasto, ale bardzo smaczne.Polecam.

Ciasto z wiórkami

Składniki:

Ciasto z wiórkami

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka 3,2%
  • Dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady i wiórki do posypania
  • margaryna do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiórkami
W misce wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepiej użyć do tego celu miksera. Masa powinna rzadka. Formę np. na keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 1 godzinę i 20 minut w tzw. kąpieli wodnej. Musimy więc przed włożeniem formy do piekarnika formę włożyć do większego naczynia, które wypełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości ciasta. W trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, by się nie przypaliło. Upieczone ciasto przestudzić i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć ciasto i polać roztopioną czekoladą gorzką. Ciasto posypać wiórkami i ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada zgęstniała. Smacznego.