monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste smaczne i szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami które w mgnieniu oka znika ze stołu.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • 3,5 szkl. mąki
  • 2 duże jaja
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 7 g drożdży suchych
  • cukier waniliowy
  • 1 kg śliwek
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce ,wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto .Włożyć je do miski oprószyć mąką , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości,na ok 1 godz.) W tym czasie myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Formę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia . Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem i rozprowadzamy dłońmi po całej jej powierzchni,na wierzchu układamy polówki śliwek brzuszkami do dołu,obficie posypujemy cukrem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C aż wierzch ładnie się zarumieni.