Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Śmietankowe, drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Podczas pieczenia zapach roznosi się po całym mieszkaniu.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

 

  • KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 50g masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając w palcach. Odstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do drożdży. Połączyć. Mąkę przesiać i wsypać do misy z drożdżami. Wsypać pozostały cukier i wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 10min. Odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko zagnieść i wyłożyć nim formę 23x33cm. Śliwki przekroić na pół i ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i piec ok 45min w 190*C. Smacznego!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do drożdży.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Na ciasto wyłożyć gęsto połówki śliwek węgierek.