Sposób przygotowania:
Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosemPrzygotowanie ciasto krucho- drożdżowego
Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika.
Wyłożenie ciasta na blaszkę
Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm.
Ułożenie owoców na cieście
Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce.
Wyłożenie piany i pozostałego ciasta
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam na owoce na blaszce, wyrównuję. Na pianę ścieram pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.