szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe nie musi kojarzyć się już z długim wyrabianiem, wystarczy wymieszać składniki.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdże pokruszyć i wsypać do miski. Drożdże przykryć cukrem i zalać całość ciepłym mlekiem. Kolejnym składnikiem, który dodajemy do miski są rozmącone jajka, kolejno olej i całość przykrywamy mąką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciastka wyłożyć na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i przykryć nią śliwki. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Etap 1 Do miski wkładamy skłądniki na ciasto i odstawiamy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Etap 2 Gotowe ciasto przekładamy na blache
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Etap 3 Na cieście układamy połówki sliwek
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Etap 4 Całość przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika