Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto ze śliwkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste w wykonaniu, smaczne i najważniejsze...ciężkie do zepsucia.

Ciasto ze śliwkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami.
Tłuszcz ucieramy z cukrem i zapachem. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Mąki i proszek przesiewamy razem i dodajemy po łyżce do masy, wciąż miksując. Jak mąka nie będzie już widoczna przestajemy mieszać. Czyste śliwki przepoławiamy i usuwamy pestki. Dno tortownicy wykładamy papierem tak aby ze dwa centymetry wystawały za spód i dopiero z papierem zapinamy boki...nadmiar zostawiając na zewnątrz. Wylewamy ciasto do formy, na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Wstawiamy do gorącego piekarnika (170 stopni) i pieczemy 50 min. Po wyłączeniu piekarnika, jeszcze przez 10 min nie otwieramy drzwiczek. Zimne posypujemy pudrem.
Ciasto ze śliwkami.
Na wyłożony spód tortownicy wylewamy ciasto.
Ciasto ze śliwkami.
Śliwki układamy dość ciasno skórką do spodu.
Ciasto ze śliwkami.
PO wystudzeniu ciasta, nożem oddzielamy go od brzegów formy.