ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ciasto ze śliwkami Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie ciasto, smaczne i proste w przygotowaniu.

Ciasto ze śliwkami Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami Eweliny

 

  • na dużą blachę:
  • 700 g śliwek fioletowych
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny Kasia (+ trochę do wysmarowania blachy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania blachy
  • cukier puder do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami Eweliny
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy, studzimy. Dodajemy mąkę, jaja i proszek do pieczenia, i za pomocą miksera ucieramy ciasto na gładką masę. Blachę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wylewamy ciasto. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Tak przygotowane owoce "wbijamy" do ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Gorąco polecam!
Ciasto ze śliwkami Eweliny
Rozpuszczoną margarynę mieszamy z resztą składników.
Ciasto ze śliwkami Eweliny
Mieksujemy wszystko na gładką, jednolitą masę.
Ciasto ze śliwkami Eweliny
Owoce wbijamy do ciasta dość głęboko, lecz nie do samego dołu.
Ciasto ze śliwkami Eweliny
gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

śliwki tarta