lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto ze śliwkami Joanny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wyszło fantastyczne w smaku :)

Ciasto ze śliwkami Joanny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami Joanny

 

  • 200g miękkiego masła
  • 1 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 szklanka mąki
  • 400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania po upieczeniu jak ktoś lubi

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami Joanny
1. Miksujemy jaja z cukrem na puch. 2. Rozpuszczamy margarynę. 3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z jaj i cukru mieszamy łopatką dodajemy olejek rumowy w trakcie . 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24x28cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu nie zapomnijcie wypestkować( ja miałam wypestkowane i zamrożone więc bez zarzutu ). 5.Piec przez około 50-55 minut w 170 stopniach . Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto ze śliwkami Joanny
Miksujemy całe jaja z cukrem na puch :)
Ciasto ze śliwkami Joanny
Dodajemy rozpuszczona margarynę i mieszamy łopatką
Ciasto ze śliwkami Joanny
Dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatka wykładamy do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego mąką
Ciasto ze śliwkami Joanny
Kładziemy na ciasto wypestkowane śliwki skórka do dołu lekko wciskając je w ciasto