Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkamiwg mikidziuba
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy margarynę, żółtka i 1/2 cukru. Dokładnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Wkładamy do lodówki na ok.2 godz.
Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta wykładamy do formy. Śliwki drelujemy i układamy je na wierzch. miąszem ku górze. Z białek, reszty cukru i budyniu ubijamy pianę. Wykładamy ją na śliwki i oblepiamy kawałkami drugiej części ciasta. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta wykładamy do formy. Śliwki drelujemy i układamy je na wierzch. miąszem ku górze. Z białek, reszty cukru i budyniu ubijamy pianę. Wykładamy ją na śliwki i oblepiamy kawałkami drugiej części ciasta. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.