Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto "zebra"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

"Zebra" to jedno z łatwiejszych ciast. Kiedy nie chce mi się robić ładnych pasków, wylewam najpierw jasne ciasto, a kolejno na nie ciemne.

Ciasto  "zebra"

Składniki:

Ciasto "zebra"

 

  • 5 jajek
  • niepełne 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek np. waniliowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto "zebra"
Jajka dokładnie utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Kolejno porcjami dodać 2 i 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, wodę, olej i olejek nie przerywając mieszania, aż do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao a do drugiej resztę mąki. Do okrągłej formy (najlepiej) wlewać takimi samymi porcjami naprzemiennie raz jasne, raz ciemne ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut do suchego patyczka.

Tagi:

jajko jajka