Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Zebra''
1.Jajka wbijamy do miski ,dodajemy cukier i cukier waniliowy,ubijamy na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,cały czas miksujemy.
3. Na koniec dodajemy na przemian oranżadę i olej, chwilę dokładnie miksujemy.
4.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
5.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm wylewamy białe ciasto,następnie ciasto ciemne i widelcem należy przemieszać oba ciasta.
6.Następnie ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
7.Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,cały czas miksujemy.
3. Na koniec dodajemy na przemian oranżadę i olej, chwilę dokładnie miksujemy.
4.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
5.Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm wylewamy białe ciasto,następnie ciasto ciemne i widelcem należy przemieszać oba ciasta.
6.Następnie ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
7.Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.