Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z sercemETAP 1:
Ciasto musimy zacząć od upieczenia ciasta kolorowego.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mleko.
Przygotowane ciasto podzielić na porcje ( porcji tyle ile mamy kolorów barwników) i zabarwić na odpowiednie kolory,
ETAP 2:
ciasto przełożyć do zwykłych foliowych woreczków.
ETAP 3:
Blaszkę o wymiarach ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w woreczkach z ciastem odciąć po jednym roku i lać cienkimi paskami ciasto na blaszkę kolor za kolorem. Jak skończymy jedną warstwę to w identyczny sposób wylać drugą warstwę, ( ważne, aby lać takie same kolory jak w pierwszej warstwie)
ETAP 4:
Piec w 180 st około 20 minut po upieczeniu wystudzić, zdjąć papierem i foremką wyciąć z ciasta serduszka.
ETAP 5:
Ciasto czekoladowe;
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić razem do uzyskania gładkiej polewy, następnie wystudzić. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i przy pomocy robota ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Formę 20 cm średnicy z kominkiem wysmarować tłuszczem i na dnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta czekoladowego,
ETAP 6:
następnie ułożyć wycięte z ciasta serduszka ( szerszą częścią serca do ciasta) kiedy ułożymy wszystkie serca delikatnie uzupełnić całość ciastem czekoladowym.
ETAP 7:
Piec w temp. 180st około 40 minut po upieczeniu wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
Czekoladę rozpuścić razem z dodatkiem mleka i miodu i tak przygotowaną polewą polać ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy. Moje ciasto zostało ozdobione malutkimi serduszkami wyciętymi z resztek kolorowego ciasta.
LauraLaura