Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciecierzyca po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

U nas w domu rzadko robi się fasolkę po bretońsku, zdecydowanie częściej robimy ciecierzycę. Może dlatego, że mąż zje i nie marudzi, że właśnie to warzywo mu ‘wciskam’ ;)

Ciecierzyca po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku

 

  • 300 g ciecierzycy
  • 150 g podgardla
  • 4 kiełbaski śląskie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę namoczyć na noc, rano przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć. Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem. W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wsypać majeranek, czubrycę, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku i gotować razem chwilę aby smaki się przegryzły. Podawać gorącą z pieczywem.
Ciecierzyca po bretońsku
Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć.
Ciecierzyca po bretońsku
Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem.
Ciecierzyca po bretońsku
W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Ciecierzyca po bretońsku
Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku i gotować razem chwilę aby smaki się przegryzły.

Tagi:

ciecierzyca