Sposób przygotowania:
Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę namoczyć na noc, rano przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć. Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem. W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wsypać majeranek, czubrycę, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku i gotować razem chwilę aby smaki się przegryzły. Podawać gorącą z pieczywem.