alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciecierzyca po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Równie smaczna wersja jak z fasolą Jaś. Możemy ją zagęścić mąk, ale ja tego nigdy nie robię. Polecam :)

Ciecierzyca po bretońsku

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku

 

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzycę wkładamy do miski, zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia najlepiej na cała noc. Rano ciecierzycę zalewamy czystą wodą i gotujemy, aż będzie prawie miękka.W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, plasterki marchewki oraz cebule pokrojoną w kosteczkę. Boczek kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki, wrzucamy do garnka z zupą. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majeranek. Dodajemy równiez przecier pomidorowy. Wszystko razem gotujemy jeszcze ok 15 min. Smacznego :)