Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Czerwona zupa z ciecierzyca

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Smaczna, zdrowa i szybka zupka z ciecierzyca.

Czerwona zupa z ciecierzyca

Składniki:

Czerwona zupa z ciecierzyca

 

  • ciecierzyca z puszki (200g bez zalewy),
  • 2 lodygi z liscmi (z mlodego) selera,
  • 1 litr rosolu,
  • 2 mniejsze cebule,
  • 1 mala lub pól duzej (zóltej) papryki,
  • 2 zabki czosnku,
  • pol sredniej wielkosci pora,
  • 2 wieksze, slodkie pomidory,
  • ok 2 lyzki przecieru pomidorowego,
  • granulowany, oregano lub bazylia, lisc laurowy, mozna dodac natke pietruszki, kmin mielony (ok pol lyzeczki),
  • garsc starkowanego, zoltego sera, ktorym posypujemy porcje w polmisku.

Sposób przygotowania:

Czerwona zupa z ciecierzyca
Wszystkie warzywa obrac i umyc. Cebule pokroic na cienkie pólpiórka, papryke na cienkie, krotkie slupki. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic na sredniej wielkosci kostke, pora pokroic w paski, selera dobrze obrac, przekroic lodygi wzdluz i pokroic w kostke a liscie dosc dorbno poszatkowac, czosnek przecisnac przez praske lub pokroic bardzo drobno. Ciecierzyce odsaczyc z zalewy i przeplukac. Gotujemy bez przykrycia na srednim ogniu. Zagotowac rosól, dodac sol, pieprz i listek laurowy. Wrzucic cebule i papryke, po 5 minutach gotowania dodac pomidory i selera, przyprawic koncentratem, maggie, pol lyzeczki papryki w proszku, kilkoma kroplami soku z cytryny, czosnkiem granulowanym i kminem. Po 5 minutach gotowania (od momentu zagotowania) dodajemy pora i czosnek, po kolejnych pieciu wrzucamy ciecierzyce i liscie z selera, zagotowujemy, dodajemy oregano lub bazylie i doprawiamy do smaku. Tuz przed podaniem, posypujemy gotowa do spozycia porcje, startym zoltym serem.