Sposób przygotowania:
Czerwona zupa z ciecierzyca
Wszystkie warzywa obrac i umyc. Cebule pokroic na cienkie pólpiórka, papryke na cienkie, krotkie slupki. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic na sredniej wielkosci kostke, pora pokroic w paski, selera dobrze obrac, przekroic lodygi wzdluz i pokroic w kostke a liscie dosc dorbno poszatkowac, czosnek przecisnac przez praske lub pokroic bardzo drobno. Ciecierzyce odsaczyc z zalewy i przeplukac. Gotujemy bez przykrycia na srednim ogniu. Zagotowac rosól, dodac sol, pieprz i listek laurowy. Wrzucic cebule i papryke, po 5 minutach gotowania dodac pomidory i selera, przyprawic koncentratem, maggie, pol lyzeczki papryki w proszku, kilkoma kroplami soku z cytryny, czosnkiem granulowanym i kminem. Po 5 minutach gotowania (od momentu zagotowania) dodajemy pora i czosnek, po kolejnych pieciu wrzucamy ciecierzyce i liscie z selera, zagotowujemy, dodajemy oregano lub bazylie i doprawiamy do smaku. Tuz przed podaniem, posypujemy gotowa do spozycia porcje, startym zoltym serem.
Paola
lejesz miód na me serce zupą z ciecierzycy :) Pochwalę się przy okazji, że udało mi się ostatnio namówić jeden z targowych warzywniaków, by oprócz tradycyjnych strączkowych sprowadził ciecierzycę :)
Piąteczka za smakowitości!
kinga
Sarenka
Pyza
Etna